En automatisk ekstern røggenerator GD-01 fra Borniak gør det muligt for dig at lade røgeovnen passe sig selv. Det er nemlig vigtigt, at røg udviklingen er kontinuerlig, og med denne røggenerator kommer det helt af sig selv.

Det vigtigste element i en velfungerende røggenerator er derfor også dens evne til at holde en stabil afbrænding af afbrændingsmaterialet – det vil ofte være en træ flise eller røgsmuld.

Hvis du har fundet en god en af slagsen, så kan du få nogle tips og tricks til, hvad du for eksempel kan bruge Ekstern røggenerator GD-01 fra Borniak til.

Hvad gør en røggenerator?

Hvis du ikke er her på siden, fordi du allerede har investeret i en røggenerator, så ved du måske ikke helt, hvad det er, og hvad den gør. Men det er faktisk ganske simpelt.

En røggenerator bruges til en røgeovn, hvor du kan ryge dine egne madvarer. Det er blevet mere populært i løbet af de seneste år, og røggeneratoren er særligt blevet populær blandt dem, der allerede har en røgeovn.

Et godt valg er ekstern røggenerator GD-01, Borniak, da den kan levere den helt essentielle rødudvikling, der som sagt skal være stabil, så du får det bedste resultat.

Hvis du er helt vild med enten smagen er røget sild eller måske røget bacon, så skal du have fingrene i denne kombination – det vil være en sjov hobby, og måske helt livsændrende for dine smagsløg.

Sådan virker en røggenerator

En røggenerator er utroligt simpel at få til at virke. Du fylder beholderen til træflis med den flisvariant, som du foretrækker at bruge – du kan med fordel afprøve nogle forskellige, indtil du finder den, der fungerer bedst for dig, da det ikke er dem alle, der er helt ens og fungerer lige godt med de samme røggeneratorer.

Når flisen er i beholderen, så fører en fremføringsspiral træflisen ud på en plade i intervaller, som du indstiller efter trævarianten og den ønskede afbrænding. Dette sikrer en stabil afbrænding, hvilket giver det bedste resultat.

Pladen eller koppen, som træflisen ligger på, bliver varmet op elektrisk, og det er herigennem, at røgen afgives. Ofte vil der være forskellige indstillinger, som du kan lege med, indtil du finder det bedste resultat, hvilket netop er det, der er så sjovt ved en røggenerator og en røgeovn.

Når pladen er tom, så kommer den næste portion, og på den måde får du en stabil rygning hele processen igennem. Det er nemt, det er sjovt og det giver en fantastisk smag til både fisk, ost og meget andet.

Jeg har før hørt nogle lidt sjove og skøre bud på hvordan det egentlig er at en røggenerator egentlig virker. Nogle mener f.eks. at der er magneter i, sågar. Måske fra de samme som spørger om en røgvender, når man sidder ved bålet. Ofte mener disse folk selv at de er røg magneter – at røgen nærmest følger efter dem lige meget hvor hen de går, som var både de og røgen en magnet hver, som tiltrak hinanden. Igen er magneter selvfølgelig ikke indblandet her, heller.

Røggenerator GD-01 fra Borniak i brug med røgeovn fra andet mærke

Den eksterne røggenerator GD-01 fra Borniak er fremstillet med henblik på installering i Borniaks egne røgeovne, men den kan også installeres i røgeovne fra andre mærker, hvis blot du tager dig dine forholdsregler.

Først og fremmest skal du huske, at hullet til indtaget af røggeneratorens brænder eller varmelegeme bør have en diameter på 100 mm. Hvis ikke dette er tilfældet, kan du med fordel finde en anden røggenerator.

Derudover skal røggeneratoren være ordentligt fastgjort til ovnen, og du skal sørge for, at afstanden mellem beslaget på ovnen – der hvor røggeneratorens ophængs kroge fastgøres – og midteraksen af hullet ikke må overstige 177 mm.

Ovnen skal desuden have påmonteret en røgventil eller en skorsten med spjæld, og så skal ovnen være designet på en måde, der beskytter brænderen eller varmelegemet mod vand, fedt og andet, der kan dryppe under brug.

Sidst skal ovnen være brandsikker, da røggeneratoren producerer rester af glødende røggranulat, og det vil kunne sætte ild til ovnen, hvis den ikke tåler ild.