Røgning er en fantastisk måde at give dit fisk, kød eller andet mere smag og duft. Smagen er røg i fødevarer er helt speciel, og det er ikke lige noget, man prøver hver dag. Du kan dog let lave det i din egen have, hvis du har en rygeovn. Med en rygeovn har du mulighed for at ryge dine fødevarer i haven eller på altanen derhjemme. Det er sjældent, man får lov til at opleve den røgede smag, når man køber sine vakuumpakkede fødevarer nede i supermarkedet. Derfor er en rygeovn noget helt specielt. Hvis du gerne vil give dig selv og andre en uforglemmelig kulinarisk oplevelse, så læs med her.

burger

Hvad kan man ryge i en rygeovn?

Der findes næsten ikke begrænsninger for, hvad du kan vælge at ryge i din rygeovn. Det kan være svinekød, fisk, oksekød, rogn, rejser, muslinger, tofu og meget andet. Når du ryger dine madvarer, så holder de faktisk også i længere tid. Det var engang meget normalt, at man hang kødet op i loftet og lod det tørre, mens det fik røg fra ildstedet. I dag er det muligt at regulere sin rygning mere. Der findes nemlig tre måder, man kan vælge at ryge sine madvarer på: Koldrøgning (15-22 grader), halvvarm røgning (30-50 grader) og varmrøgning (50-90 grader).

Hvilke temperaturer skal jeg bruge?

Man bruger f.eks. koldrøgning, hvis man skal ryge nogle spegepølser, man gerne vil undgå, der sprækker. Det er også ved koldrøgning, at fødevarerne får en længere holdbarhed. Her får røgen nemlig mulighed for at trænge dybere ind i fødevaren, og det konservere mere end de varmere temperaturer. Man bruger typisk halvvarm røgning, når man skal ryge fødevarer som hamburgerryg, bacon og rullepølse. Denne temperatur giver fødevarerne en mere begrænset røgsmag, og fødevaren bevarer sit udseende. Med den varme røgning, har man virkelig mulighed for at give smag og ændre udseende, men man konserverer ikke fødevarerne, ligesom man gør ved koldrøgning. Det er f.eks. produkter som cocktailpølser, fisk eller frokost- og grillpølser, der bliver tilberedt ved varmrøgning.

Hvilket smuld skal jeg bruge?

I Danmark ryger man oftest med løvtræ. Du kan dog vælge at variere i smag ved at prøve dig frem med forskellige typer af smuld. Hvis du f.eks. skal give oksekød en kraftig røgsmag, så kan det være en god idé at ryge med eg. Hvis du går efter noget, der er mere mild i smagen, så kan du i stedet for vælge bøg.