Slow food trenden er blevet mere og mere populær. Det handler om at kræse for de gode råvarer og give dem den nødvendige tid til at udvikle sig i løbet af tilberedningstiden. Det kan virkelig godt betale sig på flere måder. Dels viser du en større og velfortjent respekt for råvarerne, dels bliver der kræset mere for maden – og endelig så smager det simpelthen himmelsk.

Det er bestemt smagsoplevelsen værd at gøre noget ekstra ud af madlavningen. Det har også en gavnlig effekt på dit sind. Slow food er madlavning uden stress. Giv dig god tid, og nyd processen. Og ikke mindst måltidet.

Ryg dit kød

Hvis du ikke allerede har erfaring med selv at ryge dit kød, så burde du unde dig selv den oplevelse. Det er slow food efter ældgamle traditioner, og det holder stadig 100 %. Det kræver naturligvis, at du har en rygeovn. Sådan en kan fås i forskellige størrelser og modeller.

Det foregår typisk sådan, at du ryger en større portion kød ad gangen. Herefter har du røget kød til længere tid, for det kan holde sig i lang tid.

Når du ryger dit kød selv, så kan du være med i hele processen, og da det foregår over meget lang tid, så kan du være sikker på, at kvaliteten er helt i orden. Kød bliver bedst, når det får den tid, der skal til for at gøre det helt optimalt.

Lav selv røget bacon

Hvad siger du for eksempel til røget bacon, som du selv har røget? Hvis du elsker røget bacon – og hvem gør ikke det? Så vil du nok synes rigtigt godt om hjemmelavet røget bacon. Den smagsoplevelse er værd at gå efter. Desuden er det ret spændende at ryge baconen selv.

Her er der virkelig tale om slow food. Fra start til slut tager det omtrent 96 timer at lave hjemmelavet røget bacon. Det vil sige, at den er omkring 4 døgn om at blive færdig. Det er en meget langsommelig proces, men det er værd at vente på.

I denne lange proces sker der følgende:

  • Forberedelse: 24 timer
  • Tilberedning: 72 timer

Det betyder ikke, at du skal stå i køkkenet konstant i fire døgn i streg. Det meste af processen foregår i kødet selv. Det sikrer en optimeret smag og en fastere struktur i baconen, når den får tid til de enkelte dele af processen. Du skulle tage at prøve det. Der er en stor chance for, at du bliver fan af det.

Overvejer du at anskaffe dig en rygeovn?

Hvis du går med overvejelser om, hvorvidt du skal anskaffe dig en rygeovn, så er det en god idé at sætte dig ind i, hvad der findes på markedet. Der findes for eksempler nogle ovne, der kan koldrøge og nogle ovne, der kan varmrøge. Desuden findes der nogle, der kan begge dele.

Der kan også være forskel på, hvor store ovnene er, og hvor meget de kan rumme. Her må du gøre op med dig selv, hvor stor en ovn du har brug for. Måske kan du slå dig sammen med en nabo eller en i familien, så I kan have en større ovn, der kan ryge store mængder af kød ad gangen.

Undersøg, hvad den enkelt ovn har af egenskaber, inden du vælger den, som passer bedst til dig.

Hermed har du fået en ny hobby, og du har fået en ny og langsom måde at lave super lækkert mad på. Det er til gavn for hele familien, at I kan få et mere afslappet forhold til det at lave mad. Det behøver bestemt ikke at være noget, der foregår i stress og jag.